Създават туристическа пътека край с. Татарево
Създават туристическа пътека край с. Татарево / Снимка: Община Минерални бани

Над 70 туристи от Хасково и Пловдив посетиха исторически забележителности край село Татарево в община Минерални бани, съобщиха от Общината. Всяка година тези хора идват тук и вървят километри пеш в силно пресечена местност, за да стигнат до мястото, което местните хора наричат „Стъпката на Крали Марко”. Според легендата Крали Марко стъпил с единия си крак на брега на река Дунав, а с другия именно на тази скала край село Татарево. В твърдата скала останал отпечатък от стъпалото на юнака.

Научната теза за мястото обаче говори друго. Най-вероятно става въпрос за древно светилище с издълбан в скалата жертвеник от времето на енеолита, който наподобява огромна човешка стъпка. В скалата има издълбани и няколко ниши, които местните наричат прозорци. Подобни древни паметници са били установени и на други места в община Минерални бани. Проф. Ана Радунчева е обяснила тогава за скалните образи край Сърница, че най-вероятно са сечени с каменни инструменти. Според свидетели в близост до светилището край Татарево е намерен и каменен инструмент, с който вероятно е изсечен и дооформен каменният жертвеник.

Кметът на Татарево Халил Салим е заявил, че ще поиска от Общината историческите обекти край селото да бъдат обхванати в туристическа пътека, която да бъде свързана с изградените вече такива в община Минерални бани. По този начин туристите ще могат да започват своя поход още с влизането в общината.