/ Община Свиленград
Старото стрелбище в свиленградското село Мезек, което се намира срещу известната тракийска куполна гробница, ще стане посетителски център за туристи. Това предвижда проектът на общината "Експониране на културно-историческото наследство чрез създаване на посетителски център в община Свиленград", съобщиха от Общината.

Кметът арх. Анастас Карчев е подписал договор за безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони в размер на 192 837,73 лв. без ДДС. В проекта се предвиждат иновативни методи за представяне на културно-историческото наследство.

Община Свиленград

Основното е ремонт на съществуваща двуетажна сграда в Мезек и обособяването й в посетителски център. Планирани са строително-ремонтни дейности за пълно обновяване на имота.

Ще се обособи прожекционна зала, където ще се презентират туристически информационни материали. Залата ще бъде използвана и за конференции, обучителни семинари и други културни събития.

На втория етаж ще има две зали с интерактивно оборудване и обзавеждане, където чрез модерни технологии ще бъдат представени историята и културата на района, предвижда още проектът.

Той е насочен към подобряване на условията за развитие, съхранение и популяризиране на богатото културно-историческо наследство на територията на община Свиленград.

Посетителският център ще надгражда уникалния туристически продукт на региона.