Разнообразна и наситена със събития празнична програма очаква жителите и гостите на най-младия град
Разнообразна и наситена със събития празнична програма очаква жителите и гостите на най-младия град - Димитровград, съобщиха от Общината.

Концерти, кулинарен конкурс, театрални постановки за възрастни и деца, изложби, творчески вечери и характерни за месеца събития ще радват димитровградчани и гостите на града през декември, а началото ще бъде поставено със запалване светлините на най-голямото живо Коледно дърво в Европа и посрещането на Дядо Коледа на 2 декември.

По традиция в навечерието на празниците община Димитровград поднася на своите граждани и гости красив празничен концерт с класическа валсова музика. За събитието тази година отново е поканен един от най-добрите симфонични оркестри в страната - Симфониета Видин.

Дядо Коледа пристига с колата на Джеймс Бонд в Димитровград

Концертът ще се състои вечерта на 22 декември от 18.30 часа в ОДТ "Апостол Карамитев", а билети за него ще могат да се закупят в началото на месец декември. Цената на билета ще бъде символична, като комплимент на общината към гражданите, за да се насладят на красивата виенска музика.

Друга традиция от програмата на общината е и събитието в седмицата преди празниците. В неделния ден на 17 декември димитровградчани и гостите на града ще могат да посетят едно от най-вкусните изложения - Коледна трапеза, което ще се състои от 11.00 часа на пл."България".

Кулинарният конкурс ще представи типични за коледната трапеза ястия в четири категории - хлябове и пити, постни ястия, местни ястия и сладки изкушения. Авторитетно жури ще отличи най-вкусните и автентични рецепти, а гражданите ще могат да опитат от приготвените вкусотии и вина.

Самодейци от читалищата ще показват как се меси и приготвя хляб, ще демонстрират плетива на топли шушони и дрехи за зимата, както и автентични обичаи за периода. Тази година гостите ще могат да похапнат и от вкусен боб, приготвен в Юнашкия тиган на Ангел Ангелов, който пред очите на присъстващите ще приготви 1000 порции от българското ястие за празника.

В Исторически музей на 15 декември от 17:00 часа ще бъдат наградени участниците в Общинския "Семеен конкурс за изработване на сурвачка", когато гражданите ще могат да разгледат интересни и атрактивни сурвачки, а същата вечер от 19.00 часа в ОДТ "Апостол Карамитев" ще бъде поставен Коледният спектакъл "Мисия: Коледата мъзможна" на ОЦТИ "Галаксико".

На 14 декември от 11.00 часа в Детски и младежки център ще отвори "Коледна творилница" за малчуганите, които искат да изработват коледни играчки и аксесоари, а вечерта от 17.00 часа в зала "Снежана Янева" на ГБ "Пеньо Пенев" за ценителите на красивата музика школата по пиано "Пиано Арте" ще представи своя "Коледен концерт на пиано" в изпълнение на своите възпитаници. Голям благотворител концерт организират от Детски и младежки център под надслов "В помощ на Марти" на 18 декември.

Три театрални представления ще се представят в ОДТ "Апостол Карамитев", от които две за възрастни и едно детско. В началото на месеца на 6 декември вечерта ще се играе театралната постановка "Образцов дом №6" с участието Филип Аврамов и Мая Бежанска, а на 13 декември ще бъде премиерата на собствената постановка на димитровградския театър "На чисто". За децата в съботния ден на 9 декември ще се играе постановката "Пипи Дългото чорапче".

На 7 декември от 17.30 часа в Художествена галерия "Петко Чурчулиев" ще бъде открита станалата вече традиция Коледна изложба на димитровградски художници "Своя пътека".

На следващия ден тематична изложба с художници на "Крепостка живописна школа", създала имена като Панчо и Христо Паневи, Владимир Запрянов и други, ще бъде открита в зала "Асен Крайшников".

В програмата ще могат да се посетят и събития като Творческа вечер на поетите Диляна Христова и Петко Каневски, както и Вечер на авторите от литературен клуб "Иван Николов" и музикалния Бенефис - Петър Ганев на 77 от Акустично джаз трио, на която ще бъде представена и документална фотоизложба и филм за талантливия музикант.

По традиция на централния площад "България" в навечерието на Нова година от 23.30 часа ще започне концертна програма "Да посрещнем Новата 2024 година". Празничен хоровод в изпълнение на оркестър "Димитровград", червено вино за празнична наздравица и фоерверки ще радват дошлите на площада граждани.