Спасиха 2 бели щъркела, единия с опасност за живота
Спасиха 2 бели щъркела, единия с опасност за живота / netinfo
Два бели щъркела бяха спесени от експерти на регионалната екоинспекция в Хасково и изпратени в спасителния център за защитени видове в Стара Загора. Младите птици са взети от димитровградското село Горски Извор и харманлийското Иваново след постъпили сигнали.

При опит за излитане от гнездото единият от щъркели е паднал и се предполага, че след това е ударен от автомобил. Птицата е в много тежко състояние и няма големи шансове да оздравее.

Другият щъркел след падане от гнездото се оплита във въжета, в следствие на което е с наранявания по тялото. Няма видима фрактура на крилата, но не може да лети. В продължение на седмица местни хора от село Иваново са се грижили за него.

Ако се възстановят напълно птиците, защитени по Закона за биологичното разнообразие ще бъдат върнати в природата преди есенната миграция на вида. В случай, че немогат да се справят сами в естествени условия ще бъдат оставени за отглеждане в центъра за рехабилитация и размножаване на редки и защитени видове в Стара Загора.