Социалното предприятие на Димитровград с награда от МТСП
Социалното предприятие на Димитровград с награда от МТСП / Община Димитровград

Димитровград бе отличен сред най-добрите за работата си в социалния сектор, информират от общинската администрация. Второ място в категория "Социални иновации в подкрепа на социалната икономика, свързани със заетост" получи Социалното предприятие към общината. Наградата бе връчена на директора му Магдалена Ванчева от министър Зорница Русинова. Министерството на труда и социалната политика обяви конкурс за насърчаване развитието на социалните иновации в подкрепа на социалната икономика за втора поредна година. Наградите се връчват на организации, социални предприятия, кооперации, образователни и научни институции, които допринасят за развитието на социалната икономика в България чрез социални иновации.

Социалното предприятие на Димитровград с награда от МТСП
netinfo

Социалното предприятие бе създадено през ноември 2009г., когато община Димитровград стартира изпълнението на пилотен проект „Повишаване на жизнения и социален статус на лица от уязвими групи, чрез създаване на на социално предприятие". Безвъзмездната финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" бе в размер на 162 828 лв., а продължителността- 16 месеца. Официалното откриване на предприятието към СУПЦ бе през юли 2010 г. и 22 потребители от уязвими групи започнаха обучение, за което получиха удостоверения по специалностите „Ремонт на битова техника" и „Шивачество". По-късно социалното предприятие бе преобразувано в общинско, като продължава да осигурява трудова заетост на хора от уязвими социални групи.

 

През лятото на 2015 т. от Първия национален форум на социалните услуги социалното предприятие се върна с награда „Най-добър щанд“. Изложението бе организирано от Министерството на труда и социалната политика, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD) и Национален алианс за социална отговорност.