Симеоновградчани, харманлиец и жител на село Бащино са задържани за кражба на кабели
Симеоновградчани, харманлиец и жител на село Бащино са задържани за кражба на кабели / Снимка: ОДМВР - Хасково

Петима симеоновградчани, харманлиец и жител на опанското село Бащино са задържани за кражба на кабели, съобщиха от полицията в Хасково. През почивните дни тополовградските криминалисти получили информация за две групи хора, които имали намерение да крадат телефонен кабел на територията. Във връзка с това са предприети незабавни действия и е сформирана оперативна група за проверка на сигнала. В хода на разследването, на пътя Тополовград - Стара Загора, на черен страничен път, паркиран между дърветата е установен лек автомобил Хонда. В него са били 39-годишният харманлиец и 48-годишният симеоновградчанин - организатори на кражбата. При разговорите с полицаите те си признават, че са довели останалите петима да копаят дупките за изваждането на кабела. Минути по-късно наетите мъже на възраст са заловени от униформените в лек автомобил Форд Фиеста, които са потвърдили пред разследващите казаното от организаторите. При огледа са иззети, кирка, 7 лопати, 5 топчета меден проводник от телефонен кабел с дължина около 80 метра и 2 метални тръби.

Продължавайки претърсването на района,  на 100-150 метра в близост до първата кражба тополовградските полицаи  забелязват група лица от около петнайсетина души, копаещи дупки в земята и вадещи кабел с ръце. При опит за задържането им обаче те успяват да се разпръснат и да се укрият в тъмната планинска местност. Органите на реда установяват, че са изкопани около 20 дупки и изземват намиращите са на мястото кирка, чук, секач, метална кука с капроново въже, 9 лопати и 7 топчета меден проводник от телефонен кабел с дължина около 200 метра. На мястото е открито и спортно горнище и мобилен телефон със СИМ карта на някой от извършителите.

По двата отделни случая са образувани досъдебни производства. Всички мъже, петима от които познайници на полицията са с полицейска мярка "задържане".