/ iStock/Getty Images
На 2 януари ще започне евтаназирането по хуманен начин на над 39 000 кокошки-носачки в двата птицевъдни обекта в хасковското село Криво поле, където бе потвърдено огнище на птичи грип от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/, това съобщи за БТА областният управител на Хасковска област инж. Минко Ангелов след спешно заседание на Областната епизоотична комисия. Според изнесената на срещата информация от ветеринаря от местния клон на БАБХ Стойчо Курдов, 1200 птици вече са починали.

"Вече има одобрена площадка за загробването на пернатите, за която повечето от процедурите по разрешения от различни инстанции са преминали. Тя е край хасковското село Жълти бряг", уточни Ангелов. Той добави, че това е рецидив във фермата, като предишният случай с Инфлуенца А е бил през април тази година.

"Както по-рано днес съобщихме, вече е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат 3 села от община Хасково, и 10-километрова наблюдавана зона с 9 села от община Хасково, 2 села от община Харманли и 8 села от община Стамболово.В процедурата по унищожаването вероятно ще бъдат включени и мобилни инсинератори", добави още Ангелов.

По негови думи започва и проследяването на партидите яйца, които са напуснали стопанството към търговската мрежа, въпреки че по уверенията на БАБХ консумацията на продукти от заразени пернати не представлява заплаха за човешкото здраве.
БТА