БАБХ установи ново огнище на Високопатогенна инфлуенца А в обект за отглеждане на бройлери в град Славяново
БАБХ установи ново огнище на Високопатогенна инфлуенца А в обект за отглеждане на бройлери в град Славяново / iStock/Getty Images
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи ново огнище на заболяването Високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците (ВПИП) в обект за отглеждане на кокошки - бройлери в град Славяново, област Плевен. Животновъдният обект е в установената заради друго огнище в града 3-километрова предпазна зона, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Пробите, дали положителен резултат за ВПИП, са взети от обекта във връзка с предприетите от ОДБХ Плевен мерки във връзка с първото огнище в град Славяново.

Изпълнителният директор на БАБХ и издал заповед за обявяване и предприемане на мерки за контрол на огнище на инфлуенца А по птиците.

В обектите са били отглеждани около 55 хил. кокошки. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на заболелите и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) щ 1069/2009.

Определените при първото огнище 3-километрова предпазна зона (гр. Славяново, общ. Плевен) и 10-километрова наблюдавана зона (с. Мечка, с. Коиловци в общ. Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в общ. Никопол; с. Трънчовица в общ. Левски и с. Тотлебен в общ. Пордим) са в сила и за новото огнище.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.

Във връзка с усложнената обстановка с Високопатогенната инфлуенца А (грип) по птиците в Европа и липсата на приложима ваксина за заболяването, със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е определено засилване на мерките за биосигурност и повишена бдителност за клинични прояви на заболяването в животновъдните обекти за отглеждане на птици в цялата страна, се посочва в съобщението.

Източник: БТА