С изложба на Румен Скорчев стартират празниците на Димитровград
С изложба на Румен Скорчев стартират празниците на Димитровград / netinfo

С изложба на майстора на рисунката и премислената композиция Румен Скорчев, който гостува за първи път в града, стартират от утре празниците на Димитровград. Откриването й е първото поредицата културни събития в програмата за Деня на Димитровград 2 септември. Обявено е за 17.30 ч. на 27 август, като творбите са разположени и в двете зали на галерията „Петко Чурчулиев”.

Родения през 1932 г. академик Румен Скорчев е автор на илюстрациите на повече от  200  книги, многобройни  рисунки, графики и живописни платна, носител на отличията на над 40 международни и национални конкурси. Той е съдбовно свързан с Димитровград. Роден в семейство на интелектуалци в град Търговище, в периода 1939-42 г. живее и учи в с. Марийно, днес квартал на града.

Сложен и труден автор, категоричен и неуловим, класически завършен и нов като форма и внушение днес Румен Скорчев е явление не само в българското , но и в световното изобразително изкуство. Какъв по-добър подарък  към димитровградчани  за празника на града от изложба на Румен Скорчев, която е част от колекционерската сбирка на Иван Петков, коментират от галерията.

Още три изложби, включени в програмата за 68-годишнината на Димитровград, стартират от утре: фото „Споделено” в пространството под Водната кула, инсталация с огледала „Видимо-невидимо” на бул. България и „39 места и събития, които трябва да видите в Община Димитровград”, също на бул. България, информират от общината.