Резервоар, пълен с цигари, засякоха на МП Капитан Андреево
Резервоар, пълен с цигари, засякоха на МП Капитан Андреево / Агенция Митници

15 400 контрабандни цигари,  укрити в резервоар на микробус,  откриха митничарите на пункта Капитан Андреево. Превозното средство с пловдивска регистрация влиза в страната от Турция. Въпреки че шофьорът и четиримата пътници заявили, че не пренасят нищо за деклариране, микробусът е селектиран за щателна митническа проверка. Установява се, че резервоарът е пълен с цигари, вкарани през специално изрязан правоъгълен  отвор в  горната част. От укритието са извадени  15 400 къса (770 кутии) цигари без акцизен бандерол от две различни марки.

Цигарите са иззети. Установено е, че те са собственост на  двама от пътниците, на които са съставени актове за нарушение на Закона за митниците.

Два часа по-късно митническа мобилна група на пункта Капитан Андреево  открива 420 контрабандни цигари, укрити в личния багаж на пътник в автобус с турска регистрация. По същото време при проверка на пътник, влизащ в страната от Турция, преминаващ през пункта  пеш, са открити 60 кутии цигари, укрити по тялото.

 

От началото на седмицата до момента митничарите на Капитан Андреево са задържали близо 6 000 кутии цигари без български акцизен бандерол. От 65 преминали пътници са иззети 3 570 кутии цигари, закупени от Турция, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос. За същия период, по метода на анализ на риска, при щателни митнически проверки, са открити 2 344 кутии, за които са съставени 18 акта.