Потребителите вече ще плащат 3,52 лева вместо досегашните 1,86 лева на кубик
Жители на Димитровград излязоха на протест срещу почти двойното увеличение на цената на водата от 1 април.

ВиК-Хасково изкупи водното дружество на Димитровград

Вместо досегашните 1,86 лева на кубик, потребителите вече ще плащат 3,52 лева, колкото е цената в останалата част от Хасковска област.

Причината е, че ВиК-Димитровград с общинско участие бе изкупена от ВиК-Хасково за 380 000 лева след решение на Общинския съвет, с което завърши консолидацията на водния сектора в Хасковска област във ВиК-асоциация.

"Няма основания за вдигането на цената. Освен това всичко се случи без дискусия, без обсъждане и предупреждение", каза недоволният Хубен Хубенов. "Чустваме се измамени", каза и Венелин Николов.

Караджов: Разработваме изцяло нов подход за пречистване на водата на Хасково (ВИДЕО)

"В подкрепа на местните бяха синдикалисти от София. Проблемът е от 6 години и е свързан с политиката на държавата за консолидация на ВиК-сектора", каза кметът на града Иво Димов, който дойде при протестиращите.

Той увери, че без тази стъпка местният оператор е щял да фалира след натрупаните над 700 000 лева дългове и общината е щяла да остане без вода. Управителят на ВиК Божидар Желязков също бе категоричен, че законът за ВиК казва ясно, че на една обособена територия има единна цена.  
БТА