/ Областна администрация-Хасково
Бизнес планът на ВиК Хасково не бе одобрен на заседанието на ВиК Асоциацията, съобщиха от Областна администрация.

Всички общини от Хасковска област гласуваха против или се въздържаха за предложението на водното дружество. Според бизнес плана за 2022-2026 година цената на кубик вода в Хасковска област трябва да стане 4.47 лв.

ВиК-Хасково е на печалба, твърди управата на дружеството

"Аз, като представител на държавата, съм длъжен да подкрепя бизнес плана, но личното ми мнение е, че той не е добър и не трябва да среща подкрепа", заяви областният управител Минко Ангелов.

Снощи в Хасково се проведе и протест срещу намерението да се увеличава цената на водата. На заседанието днес бе дискутиран още въпросът за водния цикъл, както и изграждането на пречиствателна станция на яз. "Тракиец".

Областният управител каза, че още през 2002-2003 г. е имало изготвен проект от израелска компания, който обаче не се е реализирал. "В момента протичат прединвестиционни проучвания, които със съдействието на общините, ще дадат скоро резултат", допълни още Ангелов.



От кмета на община Свиленград арх. Анастас Карчев възникнаха въпроси към ръководството на ВиК-Хасково за лошото качество на питейната вода с високи количества на манган и желязо, а също и за загубите на питейната вода в част от крайните квартали, където се отчитали перманентни течове.

Началникът на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков обаче не присъстваше за заседанието, както и представител на дружеството.