Прокуратурата с обвинение за шестимата каналджии от Харманли
Прокуратурата с обвинение за шестимата каналджии от Харманли / Darik News, архив

Районната прокуратура в Свиленград води бързо производство срещу шестима от Харманли, спомогнали на незаконно преминали границата да избегнат наказателно преследване с цел имотна облага. Престъплението, за което са обвинени, е по чл. 294 ал. 2 връзка с ал. 1 връзка с чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

По делото са отделени материали и по второ бързо производство срещу 23-годишен гражданин на Тунис за превеждане през държавната граница на група от хора без разрешение на органите на властта, което е престъпление по чл. 280 ал. 2  от Наказателния кодекс.

Вчера по искане на Районна прокуратура-Свиленград  от районния съд там е наложена постоянна мярка „задържане под стража" на 23-годишния гражданин на Тунис. Шестимата от Харманли са с мярка „парична гаранция". Те признават вината си.

До седем дни двете бързи производства ще бъдат внесени в съда, съобщават от прокуратурата.  

На 31 юли, към 4 часа сутринта, дежурна група служители на  граничното полицейско управление в Свиленград забелязали в района на ГКПП Капитан Андреево 3 моторни превозни средства с хасковска регистрация - два микробуса и един лек автомобил. При проверка установили, че в тях пътуват 54 лица от Сирия и Ирак, сред които и непълнолетни. Водач на чужденците бил 23-годишният гражданин на Тунис, който ги превел от Турция в България. Шестимата от Харманли чакали гражданите на Сирия и Ирак на българска територия. Във всяка от трите коли имало по двама с българско гражданство, като единият от тях е бил шофьор на автомобила, уточняват от прокуратурата.

С чуждите граждани са били проведени беседи от служители на граничното полицейско управление.  Част от чужденците подали молби за предоставяне на бежански статут у нас, а другите заявили желание да заминат за Западна Европа или да се върнат обратно в Турция. Срещу част от тях са предявени обвинения по чл. 279 ал. 1 от Наказателния кодекс - незаконно преминаване на държавната граница на Република Турция с Република България, информират от прокуратурата.

От началото на годината досега в Районна прокуратура-Свиленград са образувани 226 досъдебни производства за незаконно преминаване на държавната граница - срещу отделно лице или групи. Повечето от делата са внесени в съда като незабавни и бързи  производства,  т.е. разследването е приключило в срок от три или седем дни от извършването на престъплението. 66 от досъдебните производства са срещу отделни лица за незаконно превеждане на хора през държавната границата без разрешение на властите - престъпление по чл. 280 от Наказателния кодекс. 23 дела са образувани за спомагане на лица, извършили престъпление, да избегнат наказателно преследване.

За първите шест месеца на 2015 година Районна прокуратура-Свиленград е внесла в Районен съд- Свиленград общо 395 дела или 45 процента от общо внесените дела в Хасковския съдебен район.