Продължава възстановяването на стария мост в Свиленград по проект на общината
Продължава възстановяването на стария мост в Свиленград по проект на общината / Община Свиленград

Продължава работата по изпълнение на проекта „Старият мост: мост между поколенията”, финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Програма „Културно наследство и съвременни изкуства”, информират от общината.

През летния период се изпълняват дейностите по историческия обект - стария мост на река Марица. Извършени са реставрационни и консервационни работи по фасадите на 500-годишния архитектурен паметник, почистени са  храстите, прорасли във фугите на каменната зидария и са изкоренени храсти и дървета около стълбовете на моста в речното корито, уточняват от общината.  Премахнати са мъхове, плесени и лишеи  по камъните, като е направена и биоцидна  обработка. Чрез пароструйно почистване бе измита цялата фасада на съоръжението, след което се открои автентичният му облик.

Премахната бе асфалтовата настилка по моста, която варираше между 5 и 20 см дебелина. В момента се полага павираната настилка и се извършва благоустрояване на подходите.

Продължава възстановяването на стария мост в Свиленград по проект на общината
netinfo

Фирмата изпълнител ще приключи предвидените дейности в срок, категорични са от общината в Свиленград. И коментират, че в извършването на строителните работи са наети представители на ромския етнос, което е в съответствие с един от основните приоритети на финансиращата програма, свързан с ромското включване.

 

Дейностите по ревитализация на откритото пространство на моста и създаване на музей на открито също са в процес на изпълнение. Подготвят се мапинг представянето, както и макетите, апликацията за смартфон и холограмата на моста. По проекта бе изготвен и сайт.