Превозвач: От 1 февруари спираме всички автобуси до села и градове
Превозвач: От 1 февруари спираме всички автобуси до села и градове / netinfo
Превозвач: От 1 февруари спираме всички автобуси до села и градове
69426
Превозвач: От 1 февруари спираме всички автобуси до села и градове
  • Превозвач: От 1 февруари спираме всички автобуси до села и градове

От 1 февруари фирмите-превозвачи спират всички автобуси по междуградските и междуселски линии в страната, заяви в ефира на Дарик - Хасково членът на Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и собственик на автобусна фирма в града Себахтин Исмаил.

Още през ноември сме уведомили министър-председателя за нашите искания, но до ден-днешен няма адекватен отговор от отговорните институции. Затова днес взехме решение за символичен протест, а от първи февруари започваме ефективна стачка в цялата страна - което значи, че всички линии ще бъдат спрени, посочи Исмаил.

Едно от основните искания на превозвачите е държавата да се намеси и да спре сивия сектор в България, който по международните линии достигнал 60 процента. Държавата се прави, че не забелязва този проблем. Ако обаче има воля, може да го реши бързо, каза Исмаил. Според него превозвачите трябва и да се ползват с преференции при закупуването на горива, както било например с БДЖ и земеделските производители, които вече имали право на ваучери и безакцизно гориво.

От 2 400 легални превозвачи през 2010 година към момента са останали едва 900, заяви Исмаил и допълни, че средната възраст на автобусния парк в България е 32 години.

Целия разговор със Себахтин Исмаил можете да чуете в звуковия файл: