Премиерът Борисов дойде на погребенията в с. Бисер
Премиерът Борисов дойде на погребенията в с. Бисер / netinfo
Премиерът Борисов дойде на погребенията в с. Бисер
50046
Премиерът Борисов дойде на погребенията в с. Бисер
  • Премиерът Борисов дойде на погребенията в с. Бисер

Премиерът Бойко Борисов пристигна днес в село Бисер за погребенията на четиримата загинали при бедствието на 6 февруари. Опелото в църквата "Св. св. Кирил и Методий" в селото извърши старозагорският митрополит Галактион, заедно със свещеници от региона.

Продължават да са в неизвестност 5-има души от Хасковска област. Все още се издирват възрастни мъж и жена от село Бисер, загиналите при катастрофата край село Бориславци и един човек от Иваново, това съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов. В Бисер той запозна премиера със ситуацията в областта, предприетите мерки и свършеното до момента.

Над 200 души от Хасковска област ще получат еднократната социална помощ в размер на 325 лв., това съобщи социалният министър Тотю Младенов. 108 от тях са от село Бисер. По 10 000 лв. ще получат семействата на загиналите и на изчезналите хора. Тези, чиито лични документи са изгубени, са получили удостоверения от МВР. Вицепремиерът Цветанов заяви, че е създадена организация хората да извадят новите си лични документи безплатно.

Днес пострадалите хора получават тези пари, увери се на място премиерът. Започна и изплащането на обезщетенията за изгубени животни.

Днес следобед Комисията за оценка на щетите продължава работа по десния бряг на минаваща през селото река.

Сега най-важното е бързо да се изготвят проекти и селото да бъде възстановено във вида, в който е било, и дори по-добър. Това трябва да започне от днес, заяви премиерът Борисов. Той съобщи, че вече е разговарял с Европейската комисия, като е договорил 15-20 милиона от Програмата за развитие на селските район за ликвидиране на щетите от наводненията. В звуковия файл чуйте премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов.

От Бисер премиерът се отправи към Свиленград, след което ще отпътува за Бургас.