Представят в сборник занаятите по поречието на Марица
Представят в сборник занаятите по поречието на Марица / DarikNews Живка Тодорова

Сборникът „Занаяти и поминъци по река Марица”, с който се финализира проектът "Салджийството- от занаята до атракцията", ще бъде представен днес в голямата читалня на градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград, информират от Историческия музей. Музеят бе водеща организация в проекта, финансиран от програма „Автентичен фолклор” на националния фонд култура. Част от дейностите бяха изработване на каик и демонстрация на плаване с него по река Марица, както и създаване на клуб "Млад изследовател" с възпитаници на езикова гимназия "Д-р Иван Богоров". Работата на клуба продължи 3 месеца и е отразена в сборника, който ще бъде представен днес.

1 000 броя е тиражът му. Съставители и редактори са уредникът в историческия музей на Димитровград Недялка Тодорова, която ръководи клуб "Млад изследовател" и съпругът й- преподавател в школото, Тодор Тодоров. Коректор на 50-те страници е преподавателката по български език и литература в ЕГ "Д-р Иван Богоров" Бистра Жекова. Като автори са посочени и членовете на "Млад изследовател".

Отчет за проекта "Салджийството- от занаята до атракцията", резултатите от него и работата на доброволци от четири институции-  Община Димитровград, езиковата гимназия, читалище „Култура” и читалище „Христо Ботев” в село Ябълково ще представи днес директорът на музея Елена Георгиева.