Пречиствателна станция и ВиК обекти откриват в Свиленград
Пречиствателна станция и ВиК обекти откриват в Свиленград / Община Свиленград

Пречиствателна станция за отпадни води и ВиК обекти, реализирани по проекта „Изграждане, реконструкция и модернизация на канализационна мрежа, ПСОВ и водопроводна мрежа в Свиленград“ ще открият от 10 часа днес там. Очаква се на официалната церемония в новата пречиствателна станция да присъстват премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, информират от община Свиленград.

Покани за церемонията са изпратени още до вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, народни представители, областния управител на Хасково, кметове на общини, директори на държавни служби, представители на неправителствени организации и бизнеса.

От началото на проекта, стартирал на 27 ноември 2012 г. до момента, бяха извършени мащабни строителни и ремонтни дейности и вече са изградени: Пречиствателна станция за отпадни води, реконструирана е ВиК мрежа в кв. „Изгрев”, обновена е водопроводната мрежа и е изградена нова канализационна мрежа в кв. „Гебран“ и в кв. „Кап. Петко войвода“, реконструирани и модернизирани са канални помпени станции на ляв и десен бряг на река Марица, довеждащи колектори, отвеждащ колектор от пречиствателната станция и обслужващ път, информират от общината в Свиленград.

Проектът се финансира от оперативна програма“Околна среда” и общата му стойност е 48 132 968,14 лв. Безвъзмездната финансова помощ е 46 463 012,45 лв., съфинансирането от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 37 170 409,96 лв., а националното съфинансиране- 9 292 602,49 лв. Община Свиленград

участва с 1 669 955,69 лв. собствени средства. Продължителността на проекта е

 

30 месеца.