Пешеходен надлез ще свързва до пазара кварталите "Славянски" и "Каменец"

Пешеходен надлез ще свързва до пазара кварталите Славянски и Каменец
Пешеходен надлез ще свързва до пазара кварталите Славянски и Каменец / DarikNews

Пешеходен надлез вместо подлез ще свързва вероятно димитровградските квартали "Славянски" и "Каменец" в западната част на Неделния пазар, стана ясно при общественото обсъждане днес на проекта за градоустройствени промени, свързани с изграждането на нов жп надлез на бул. "Трети март", наложено от модернизирането на железния път Пловдив - Свиленград.

Новото съоръжение ще е по-високо и при изграждането му ще бъде запазена Водната кула, считана за един от символите на Димитровград. Тя да бъде превърната в атракция и център на кръгово движение с два ръкава в източна и западна посоки, са предвижданията на проекта. В района на надлеза всяко едно от платната ще е широко по 7 метра, с тротоари по 3,5 метра и обособени велосипедни алеи

Пешеходен надлез ще свързва до пазара кварталите "Славянски" и "Каменец"

Общината дълго обмисля вариантите с идеята в този район да има възможно най-малко конфликтни точки, коментира инж. Станка Добрева от отдел „Кадастър и регулация". Предложеният проект предвижда изместване на бул."Благоев", по който движението да бъде еднопосочно и ще се направи по-лесно връзката с ул."Ромен Ролан", което ще облекчи трафика в района на новото кръстовище, обясни тя. Надлезът ще започне непосредствено от ул."Първи май", като в най-високата му част повдигането ще е с 1 -1,20 метра, уточни инж. Добрева.

За промяната на градоустройствения план, изготвен през 80-те години на миналия век и актуализиран през 1997 г., предстои да се произнесе и общинският съвет. Обществото трябва да е наясно, че транспортния възел около Водната кула ще има съвсем различна и модерна визия, съобщи още инж. Добрева. Предстои и изготвяне на задание, което ще бъде дадено на проектантите, поясни в края на обсъждането ресорният по строителството заместник-кмет Владимир Митрушев.