Партиите не се разбраха за хасковската РИК, ЦИК ще определи състава й
Партиите не се разбраха за хасковската РИК, ЦИК ще определи състава й / netinfo

Окончателното решение за състава на РИК Хасково за предстоящите избори за Европейски парламент ще бъде взето от Централната избирателна комисия. Около това мнение се обединиха представители на партии и коалиции, които проведоха консултации днес в сградата на областната администрация, съобщиха оттам. На срещата присъстваха упълномощени лица от парламентарно представените партии и коалиции от 42-рото Народно събрание - Димитър Петров от Коалиция за България, Делян Добрев от ГЕРБ, Танер Емин от ДПС и Гален Монев от „Атака". Участваха и представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европарламента - Делчо Живаков от Синята коалиция и Румен Милушев от НДСВ.

РИК - Хасково ще бъде в състав 15 души, като се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции - ГЕРБ и Коалиция за България ще имат по 5 членове, ДПС - двама и „Атака" - един. НДСВ и Синята коалиция имат право на по един свой член в РИК. Комисията ще има съответно председател, двама заместник-председатели и секретар.

Именно за председателското и секретарското място не можаха да се споразумеят представителите днес и това доведе до изпращане на техните предложения в ЦИК, която ще вземе окончателното решение.

Делян Добрев изрази мнение, че ГЕРБ, като партия, постигнала най-висок резултат на последните избори, трябва да получи председателското място или това на секретар. От Коалиция за България направиха заявка също за председателското място. Представителят на ДПС Танер Емин заяви, че позицията „секретар" на РИК - Хасково трябва да бъде за ДПС и предложи да се придържат към квотното разпределение на състава на комисията, както е в ЦИК. Гален Монев поиска за „Атака" зам.-председателското място или това на секретаря. От Синята коалиция и НДСВ нямаха претенции за тези места и се обединиха около становището, че ГЕРБ и Коалиция за България трябва да си поделят председателското и секретарското място.