Откриха асансьор в хасковската библиотека и музей
Откриха асансьор в хасковската библиотека и музей / Община Хасково

От днес официално работи новият асансьор в РБ“Христо Смирненски“-Хасково, направен по проект на общината, финансиран от „Красива България”. Общата стойност е 144 900 лева, като от тях 130 410 лв. е безвъзмездната финансова помощ, а 14 490 лева са от общинския бюджет. Целта на проекта е привеждане на сградата на регионална библиотека в съответствие с изискванията на нормативната уредба за хората с увреждания за достъпност и безопасност.  Изградени са също рампа за достъп с инвалидни или детски колички.

„Това е една изключително полезна придобивка, с която се улеснява достъпът както до библиотеката, така и до музея, който е в същата сграда“, подчерта при откриването кметът Добри Беливанов. На откриването присъстваха и двамата му заместници- Евгени Консулов и Милена Трендафилова.

Откриха асансьор в хасковската библиотека и музей
netinfo

Директорът на музея Пенко Добрев подчерта, че асансьорът е изключително необходим и монтирането му се чака от десетилетия. Той отчете също, че в момента в музея се правят ремонти, отлагани от повече от 10 години.

Откриха асансьор в хасковската библиотека и музей
netinfo

 

От този сезон библиотеката вече се отоплява на газ, което икономисва около 1 000 лв. месечно, коментира директорът Кирилка Страшникова. До момента сградата бе с парно на нафта. От месец май библиотеката и музеят в Хасково са на свободния пазар на ток, от което сметките за електричество са паднали с над 20 процента месечно, отчете още Страшникова. С отпуснати целево от министерството на културата средства са сменени и тежките стари врати на читалните, което също допринася за комфорта в сградата, посочи тя.

 

До дни се очаква да бъде подписан договор по съвместен проект с Турция за закупуване на техника, с която да се дигитализира периодичинят печат.