/ ThinkStock/Getty Images
Двама мъже получиха осъдителни присъди за подпомагане на граждани от Афганистан и Сирия незаконно да преминат през страната по досъдебно производство на Районна прокуратура-Свиленград, съобщиха от обвинението.

23-годишен се сдоби с обвинение за каналджийство на афганистанци

Двамата мъже на 52 и на 49 г. са осигурили транспорт на 9 чужди граждани, с който да преминат през страната. По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрено от Районен съд-Свиленград, на единия е било наложено наказание от 1 година "лишаване от свобода" при първоначален "строг" режим и глоба от 5 000 лева, а на другия е бил осъден на 11 месеца "лишаване от свобода" условно с изпитателен срок от три години и глоба от 3 500 лева. В полза на държавата е бил отнет и автомобилът, използван за извършване на престъплението.

От прокуратурата припомниха, че случаят е от 10 юли, когато служители на "Гранична полиция" задържали в землището на село Момково, община Свиленград, 9 чужди граждани от Сирия и Афганистан, като едно от лицата не било навършило 16-годишна възраст. В близост до тях са били българските граждани, както и микробус.

Екшън и преследване на „Тракия“: Хванаха мъж, превозвал нелегални мигранти

Установено е било, че чужденците влезли в България през "зелена граница" в района на Свиленград. Незаконно влезлите у нас трябвало да стигнат до Харманли. След като са били установени, те са били настанени в миграционен център.
БТА