/ БГНЕС
Гранични полицаи от Смолян задържаха трима каналджии и 9 незаконни мигранти, съобщиха от Гранична полиция.

В сряда в дежурната част на ГПУ-Ивайловград е получена информация за забелязана група лица близо до българо-гръцката граница. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия, в района на Колибар чешма в землището на Ивайловград граничен полицейски наряд спира за проверка лек автомобил „Пежо“, управляван от 20-годишен от Хасково.

Граничните полицаи установяват, че водачът е без свидетелство за управление на автомобил. Той заявил, че е нает от двама мъже да прекара чужденци към вътрешността на страната. 20-годишният мъж е задържан, а малко по-късно са задържани и другите двама, съпричастни към случая. Те са на 32 и 24 години, също от Хасково и са установени от служители от ГПУ-Крумовград в лек автомобил „Ситроен“.

Скоро след това граничните полицаи откриват и нелегалните мигранти - 9 мъже без документи за самоличност. Шестима са заявили, че са от Ирак, трима - от Иран.

Каналджиите и незаконните мигранти са задържани в ГПУ-Ивайловград, уведомена е районната прокуратура. Срещу тримата от Хасково е образувано досъдебно производство за каналджийство, а срещу чужденците - бързи производства за нелегално преминаване на границата. Работата по случая продължава.