Състав на Хасковския окръжен съд наложи мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо австрийския гражданин от турски произход Мустафа Алтънай (44 г.), заловен със 145,11 кг. марихуана на стойност 2,321 млн. лева на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Случаят е от 10 август, когато при проверка на камион с румънска регистрация, излизащ от България за Турция, наркотикът бе намерен в пет сака и девет кашона в товарното помещение зад палетите с декларираната стока.

Според съда съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той не е български гражданин и няма адресна регистрация у нас. Същият многократно е преминавал през границите на страната, наясно е с режима на преминаване и няма трайна уседналост на територията на страната, което налага взимането на най-тежката мярка за процесуална принуда.

Удар на митниците: Иззеха марихуана за над 2 млн. лв. на „Капитан Андреево” (СНИМКИ/ВИДЕО)

От съда освен това припомниха, че ако Алтънай бъде признат за виновен, го грози наказание "Лишаване от свобода" от 15 до 20 години и "Глоба" от 200 хил. до 300 хил. лева.

Определението на съда може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд в Пловдив.
Николай Грудев/БТА