/ IStock
Постоянен арест е наложил Окръжният съд в Хасково спрямо 48-годишен пакистански гражданин, съобщиха от съдебната институция.

Мъжът е задържан на 26 ноември на ГКПП „Капитан Андреево“ - жп. гара на влизане в страната. Мярката му е във връзка с международно издирване по изпълнение на европейска заповед за арест (ЕЗА).

9 години затвор за мъж за блудство с две деца в Казанлък

Тя е издадена от Районен съдия в Магистратски съд - Шефийлд, Великобритания, за сексуална експлоатация на деца, наказуемо с "лишаване от свобода" до 10 години, както и за това, че не се е предал в ареста на съда в Шефийлд.

Съдът е приел, че представената ЕЗА, издадена за това, че спрямо него се провежда наказателно производство за извършените престъпления, отговаря на всички законови изисквания. Магистратите са констатирали също, че извършеното деяние има двойна наказуемост.

Обвиняемият е чужд гражданин и няма каквато и да е връзка с България, и дълго време е пребивавал в страни, които не са членове на Европейския съюз, което налага вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“ като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по предаване на исканото лице.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Пловдив в тридневен срок.
Валентина Стоева, БТА