Около милион за новия облик на библиотеката, музея и детския комплекс в Димитровград
Около милион за новия облик на библиотеката, музея и детския комплекс в Димитровград / Дарик радио, Хасково

Около 300 000 лв. от тазгодишния си бюджет е инвестирала община Димитровград за цялостния ремонт и обновяване на комплекса, в който се помещават библиотеката, музеят и детският и младежки център. Това съобщи при официалното откриване на обновените сгради днес кметът Иво Димов. Заедно с директорите на трите институции- Петко Каневски на библиотека "П.Пенев", Елена Георгиева на Историческия музей и Радка Тодорова на Детския и младежки център, той преряза лентата.

Около милион за новия облик на библиотеката музея и детския комплекс в Димитровград
netinfo

Сградите, в които се помещават библиотеката и музеят бяха изцяло ремонтирани по проект на общината, финансиран от т.нар.Норвежки фонд, на стойност 798 989 лв. с ДДС. Допълнително 300 000 лв.  вложи общината, за да бъде ремонтирана фасадата и сменени дограмите на Детския и младежки център, както и за новия облик на лятната читалня. Изключително съм доволен от крайния резултат и новия облик на този комплекс, подчерта днес Иво Димов. Ръководителят на проекта- заместникът му Яшо Минков, припомни свършеното: цялостно вътрешно и външно обновяване на сградите, на отоплителната, осветителна и ВиК инсталация, външна изолация, нова подова настилка и др. Улеснен е вече достъпът на хора с увреждания чрез рампа и външен асансьор, който осигурява възможност за посещение и в трите сгради. Двете от тях- библиотеката и музеят вече да газифицирани, в детския комплекс обаче парна инсталация няма, тъй като старата в годините не била съхранена в използваем вид, посочи днес кметът Иво Димов. И коментира, че в перспектива ще се мисли и за варианта детският център също да бъде газифициран.

Около милион за новия облик на библиотеката музея и детския комплекс в Димитровград
netinfo

Заетите в библиотеката са най-доволни от създадената също по проекта платформа, която осигурява лесен пренос на книгите до фондохранилащата, тъй като до този момент използвали витите стълби и ги пренасяли на ръка. Това е много полезна придобивка, която несъмнено улеснява работата, коментира директорът на библиотеката Петко Каневски.

Около милион за новия облик на библиотеката музея и детския комплекс в Димитровград
netinfo

 

С нов, осъвременен облик, е и лятната читалня, където са оформени няколко къта и е осигурено повече пространство за творчески прояви, а в настилката са вложени мотиви от българска фолклорна шевица. Остава това място да бъде одухотворено с интересна събития, коментира кметът Иво Димов.