Очаква се повишаване на речните нива в цялата страна
Очаква се повишаване на речните нива в цялата страна / Darik News, архив

По данни и прогнози на НИМХ тази нощ се очакват валежи в западната половина на страната, а утре - и в източната. Прогнозираното количество валежи ще е между 5 и 30 л/кв.м, в изолираните райони - до 40 л/кв.м.

Предимно облачно и мъгливо време  със слаби превалявания на отделни места прогнозират за района на Хасковско синоптиците. По техните данни ще духа слаб южен вятър, като минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса, а максималните между 10 и 15 градуса. Превалявания за утре и в четвъртък предвожда регионалната прогноза.

В следобедните часове в сряда от запад валежите ще отслабнат и в много райони на страната ще спрат. В четвъртък преваляванията ще бъдат предимно слаби, като повече ще са на места в Северна България. Очакваното количество на валежите ще бъде между 1 и 10 л/кв.м.

Към настоящия момент голяма част от наблюдаваните реки са с водно количество около и над нормата за месец ноември. От утре вечер ще започне повишение на речните нива в цялата страна, като значителни ще бъдат при басейните на реките Тополовец, Войнишка, Витбол, Арчар, Скомля, Лом, Цибрица, Огоста, Факийска, Велека, Тунджа, долното течение на Марица, Струма.

По данни от системата за ранно предупреждение при наводнение за басейните на реките Тунджа и Марица нивото на р. Тунджа в района на гр. Елхово е достигнал оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни водното ниво да се повишава в резултат на прогнозираните валежи.