Община Хасково и Областната дирекция на МВР в града започнаха акция срещу телефонните измами. Тя бе оповестена на брифинг от кмета Станислав Дечев и директора на ОД на МВР Чавдар Георгиев.

БТА

Кметът Станислав Дечев обясни, че Общината е отпечатала брошури, които се разпространяват сред възрастни и склонни да се предоверяват хора. Той посочи, че в кампанията ще бъдат ангажиран целият ресурс на администрацията, пенсионерски клубове, социални служби, касови салони и други структури на местната власт.

Разкриха посредничката при ало измамата от миналата седмица в Хасково

"Този вид престъпление настина бележи пик", каза директорът на ОД на МВР Чавдар Георгиев. По негови думи от началото на годината органите на реда са пресекли два случая, като са задържали куриерите на измамници, срещу които са започнали досъдебни производства.

БТА

Много повече обаче са опитите, уточни Георгиев и отговори на репортерски въпрос, че причините може би се крият в настъпилата пролет, когато има по-голямо движение на хора и податливите са далеч от близките си.

Възрастна жена даде 5000 лв. на ало измамници

Най-честата схема според Георгиев е престъпниците да се представят като полицаи, магистрати, лекари, общински служители, които чрез представянето на апокалиптична картина на пострадал роднина въвеждат в заблуждение жертвите.  

БТА

Георгиев подчерта още, че колкото по-бързо полицията бъде известена, толкова по-голям шанс има измамниците да бъдат задържани и предадени на съд.      

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Грудев, БТА