Областната комисия одобри искания за ремонт на военни паметници
Областната комисия одобри искания за ремонт на военни паметници / Областна администрация-Хасково

Предложения за включване в регистъра на военните паметници, за финансиране на ремонти и възстановяване на съществуващи, както и финансиране на мероприятия по повод 100-годишнината от Първата световна война одобри на заседанието си днес Областната комисия „Военни паметници“ в Хасково. Председател на комисията е областният управител Станислав Дечев, а в състава й са представители на военно формирование- Хасково, началникът на сектор „Регионални дейности“ към МО, на Военен клуб-Хасково, на всички общини от област Хасково, на регионалния музей, общинските музеи в Харманли, Тополовград и Свиленград, Областния съюз на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от резерва, Съюза на военноинвалидите , Съюза на възпитаниците на военните училища и Министерство на отбраната.

По предложение на Община Харманли в регистъра бе включен войнишки паметник в с. Българин, увековечаващ подвига на бойците от 3 картечна рота от 18 етърски полк. За неговото възстановяване са необходими 2 744 лв. Община Харманли предвижда и финансиране за екскурзии и чествания по повод 100 години от Първата световна война.

Община Стамболово е предвидила ремонт и възстановяване на паметник в с. Силен, издигнат през 1942 г. в памет на загиналите в Балканската и Първата световна война. За ремонта му са нужни 5 268 лв.

Община Хасково настоява за финансиране ремонтите на 9 войнишки паметници и паметни плочи в с.Конуш. Необходимите средства са 3000 лв.

Областната комисия одобри искания за ремонт на военни паметници
netinfo

Областната комисия гласува и за включване на паметната плоча на Димитър Янков от Конуш в регистъра на военните паметници.

Институцията с най-сериозен капацитет за отбелязване на 100- годишнината от края на Първата световна война- Регионалния исторически музей в Хасково, организира кръгла маса „Героизмът на Хасковските полкове“ в Хасково, Симеоновград и Харманли, където са били ситуирани военните полкове по време на войната. В пътуващата кръгла маса ще участват изтъкнати историци и експерти от най-престижните университети, от БАН, от НИМ и др. Тази идея бе подкрепена единодушно от комисията, която одобри бюджет от 9 000 лева.

От община Любимец предложиха в регистъра на паметниците с военна тематика да бъде включен новоизграденият паметник край с. Малко градище. От местната власт настояват и за финансиране ремонта на войнишкия паметник на връх Шейновец, където са паднали първите жертви на Балканската война. Средствата нужни за укрепване на паметника и подстъпите към него са 7 600 лв.

Община Свиленград иска финансиране за ремонтите на три войнишки паметника- тези в Райкова могила, Младиново и Студена. От предложените от община Симеоновград военни паметници, комисията прие да се финансира ремонтът на тези в селата Троян, Пясъчево и Константиново.

Областната комисия одобри искания за ремонт на военни паметници
netinfo

 

Исканията на общините за финансиране, одобрени днес от Областната комисия „Военни паметници“, ще бъдат изпратени за одобрение в Министерството на отбраната.