Норвежци ще подпомагат роми и социално слаби в областта
Норвежци ще подпомагат роми и социално слаби в областта / netinfo

Варианти за финансиране на проекти, свързани с уязвими групи - социално слаби, сираци, инвалиди и роми - това бе една от важните теми, обсъдени днес в областната администрация в Хасково на среща между областния управител Кадир Исов и екип на Норвежката програма за сътрудничество. Като пример Исов даде проблема с довършването на блокчетата за социално слаби до ВиК Хасково. Атле Солесен, ръководител на екипа, пое ангажимент конкретният въпрос да бъде обсъден в най-скоро време. „Основен приоритет на Програмата ни е работата със социално слабите и ромите, така че може да разчитате на финансиране на такива начинания“, каза Солесен. Освен това европейското финансиране може да бъде надградено със средства от норвежките фондове, уточни той.

Норвежците са на посещение в нашата област по проект на Министерството на регионалното развитие и Норвежката програма и във връзка с проявен интерес от тяхна страна към Програмата за ТГС „България-Турция“.

Кадир Исов постави въпроса и за финансиране на начинания, свързани с опазване на околната среда. Солесен информира, че това направление има два основни приоритета, по които може успешно да си партнира с Хасковска област - справяне с климатичните промени и енергийна ефективност. „Особено се надяваме на помощ от ваша страна при начинания, които не могат да бъдат подкрепени от други програми“, каза областният управител.