Необикновени срещи в димитровградския планетариум
Необикновени срещи в димитровградския планетариум / DarikNews, архив

 

С 4 пленарни заседания в семинарната зала на димитровградския планетариум "Джордано Бруно" през целия ден днес продължава националната научна конференция на Съюза на астрономите, която събра повече от 60 учени. Включените днес в програмата доклади и дискусии са: ”Звездна астрофизика”, „Извънгалактична астрономия”, „Физика на Слънцето, Слънчевата система и слънчево-земните взаимодействия” и „Астрономически инструменти, дидактика на астрономията”. За 19 ч. е предвиден рецитал от авторски песни с мотото „Необикновени срещи”.

 

Димитровград е домакин на VІІ-та национална научна конференция на астрономите по повод 50-годишнината на планетариума, който е и първият в страната. Трима от директорите му- Михаил Бакалов, Петър Тончев и Цвета Паронова вчера получиха почетни плакети за заслугите им към развитието му. С благодарствени знаци за приноса им към подобряване на материалната база от НАОП "Джордано Бруно" отличиха кмета Иво Димов, председателя на общинския съвет Стефан Димитров и народния представител Катя Чалъкова.

Сред пристигналите за форума са учени от Института по астрономия към БАН, софийския и шуменския университет, астрономическите обсерватори в Стара Загора, Варна, Кърджали, Ямбол и Габрово.