НАП: Аптеките в Хасково изрядни
НАП: Аптеките в Хасково изрядни / netinfo

Аптеките в Хасковска област имат дистанционна връзка с НАП, показват първите извършени проверки след 1 септември, когато изтече срокът за свързване на касовите апарати във фармацевтичния бранш с приходната агенция. От проверените обекти, за които НАП имаше съмнения, че нямат осигурена он-лайн връзка се оказа,  че половината са се свързали в последния момент, а останалите от много време вече не са аптеки.

Въпреки първите наблюдения, НАП ще продължи с превантивния контрол в бранша, за да се убеди, че няма аптеки, които не отговарят на изискванията. В момента тече срокът за свързване на зърнопроизводителите, регистрирани по Закона за ДДС с единната електронна система на НАП. Връзката между агенцията и техните касови апарати трябва да е готова най-късно до 30 ноември.

НАП продължава и засиления контрол в търговските обекти в извънработно време.  280 питейни заведения, хранителни и промишлени магазини в хасковски регион са проверени от инспекторите през последните 2 месеца, като умишлено контролът е извършван след 17.30 часа или в събота и неделя. В 51 от  случаите са засечени нарушения - основно разлики в касовите наличности и регистрираните приходи от продажби, както и неиздаване на касови бележки.

НАП напомня, че неспазването на Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби се санкционира с глоба, която може да стигне 10 000 лева ако става дума за рецидив и укриване на големи парични обороти.