Над 200 кеклика пуснаха в свиленградско, ловците готови за 18.08
Над 200 кеклика пуснаха в свиленградско, ловците готови за 18.08 / netinfo
Около 200 кеклици са закупени и пуснати в района на Свиленград. Подаръкът е за ловната дружинка в крайграничната община, а поводът е денят на ловеца, който традиционно се чества между 6 и 12 август.

Птиците са излюпени по изкуствен начин и са докарани за доотглеждане на мястото край село Левка две седмици преди това, за да се адаптират към естествената среда. Сега всички ловци вече подготвят оръжия за новия сезон за отстрел на прелетен дивеч, обясни пред Дарик началинка на Ловно- рибарското дружество в Хасково Милко Андонов.

Той подчерта, че вече са получили разрешителното за отстрел, който започва на 18 август. Порведени са всички събрания, направен е инструктаж на авджиите за пожарна безопасност и за боравене с оръжията.

Горещото лято обаче според Андонов може да окаже сериозно влияние върху добрата слука. Пъдпъдъци и гургулици в района се очаква да няма, тъй като заради горещините пъдпъдъците са отлетели навътре в балканските места. От своя страна гургулиците не са излюпили на време заради регистрираните високи температури.