Митничари задържаха сребро за 10 000 лв в тоалетна на рейс
Митничари задържаха сребро за 10 000 лв в тоалетна на рейс / netinfo

Сребърни накити за над 10 000 лева в тоалетната на автобус, откриха митничари на Капитан Андреево. Накитите са открити в автобус със сръбска регистрация, влизащ в страната от Турция. Двамата шофьори и пътниците не са декларирали стоки и валутни ценности.

Митническите служители са селектирали превозното средство за щателна митническа проверка. При проверката се установява, че в естествена кухина, в тоалетната на автобуса, под умивалника, е укрит черен полиетиленов плик с изделия от бял метал. В укритието са намерени 710 чифта обеци, 33 медальона, 22 пръстена, 8 синджира, 4 гривни. Общото тегло на сребърните накити е 2,619 кг, които според направената от вещо лице експертиза са от висока бижутерска проба 925, на обща стойност 10 427 лева.

Бижутата, за които е установено, че са на втория шофьор на автобуса, са задържани и ще бъдат отнети в полза на държавата. Срещу шофьора, сръбски гражданин, е съставен акт за нарушение на Валутния закон. За обезпечаване на евентуални вземания от нарушителя са иззети 500 евро.

 

При общо осем отделни случая през месец септември, митническите служители на Капитан Андреево са задържали близо 4 кг контрабандни златни и сребърни бижута на стойност над 92 000 лева.