Международният фолклорен фестивал Песни и танци без граници в Свиленград се открива на 7 юни
Международният фолклорен фестивал Песни и танци без граници в Свиленград се открива на 7 юни / netinfo

Осмият Международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград ще бъде открит на 7 юни, съобщиха от общинската администрация. Церемонията ще започне в 17.00 часа в салона на НЧ „Просвета 1870". Фестивалът се провежда под патронажа на кмета Георги Манолов. В продължение на три дни - 7, 8 и 9 юни, в конкурсната програма ще участват 53 групи, ансамбли и състави и 30 индивидуални изпълнители - певци и инструменталисти. За първи път ще се представят гости от Молдова. Танцовите състави „Чирешарий" и „Кодрулец" ще разтърсят сцената на читалището на 8 юни. Певци, танцьори и музиканти от различни краища на България ще представят автентичен и обработен фолклор. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Организаторите Община Свиленград и НЧ „Просвета 1870" са приготвили грамоти за всички участници. На най-добрите ще бъдат раздадени предметни и парични награди и медали за първите три места в отделните възрастови категории. Наградите са осигурени от местната община и с подкрепата на шатото край Свиленград.

За всички гости на фестивала домакините предлагат туристически обиколки на историческите забележителности на Свиленград, както и разходки до най-близките градове в съседните Турция и Гърция - Одрин и Александруполи. Вечерта на 8 юни, на откритата сцена на площад „14 март", от 19.30 часа, специално за свиленградчани и гостите на града ще се състои концерт с участието на танцьорите от Молдова, ансамбъл „Обзор" и групата за автентичен фолклор „Мадан".