Контрабандно злато и сребро в колата на румънка хванаха на Капитан Андреево
Контрабандно злато и сребро в колата на румънка хванаха на Капитан Андреево / Снимка: Агенция Митници

Пореден опит за контрабандно пренасяне на златни и сребърни бижута предотвратиха митническите служители на Капитан Андреево, съобщават от Агенция Митници. Ценностите са били пренасяни от  румънска гражданка, която управлявала лек автомобил с румънска регистрация, влизащ в страната от Турция. В автомобила пътувала и още една жена. Дамите не декларирали, че пренасят ценности, но превозното средство е селектирано от митническите служители за проверка по метода „анализ на риска". При проверката се установява, че в личния багаж на 32-годишната дама, управлявала колата, са укрити 14 пакета, обвити в кафяво тиксо с общо 91 златни и 78 сребърни бижута, сред които пръстени, гривни, синджири, медальони, обеци. Според  направената от вещото лице експертиза, златните накити са от 14-каратово злато с общо тегло 218 гр. на стойност 11 772 лева, а сребърните бижута са с тегло 2,649 кг и са на стойност 10 596 лева.

Контрабандните златни и сребърни бижута са задържани и ще бъдат отнети в полза на държавата. На  румънската гражданка е съставен акт за нарушение на Валутния закон и ще й бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева.

От началото на октомври, в резултат на засиления митнически контрол, това е шести случай,  при който митническите служители на пункта Капитан Андреево предотвратяват контрабанда на златни и сребърни бижута. Задържани са златни и сребърни накити с общо тегло 14,936 кг на стойност 618 945 лева.