/ Дарик радио-Хасково, Архив
Беливанов ще внася нова докладна за таксите
Към настоящия момент решението на Общинския съвет за таксите за детски градини е в сила. Не е обжалвано и спряно от никого, още по- малко от кмета. Такова становище изпрати до електронните пощи на местните медии Добри Беливанов, след като вчера председателят на общинския съвет Таня Захариева сигнализира административния съд и прокуратурата за неизпълнението на наредбата, заради което родителите продължават да плащат такси без облекчение.

Сезират съда и прокуратурата за таксите в детските градини

Ползването на облекчението зависи от волята на родителите след подадени декларация за адресна регистрация, казва кметът Беливанов. "Така, че не  е необходимо  да се издава заповед или какъвто и да е друг документ за изпълнение на решението", допълва той.

Прокуратурата отряза кмета на Хасково за детските градини

Да обаче директорите на градини чакат ясно разпореждане, че могат да събират такса от един лев. Още повече, че таксовите списъци се изготвят в електронна облачна система, до която директорите нямат достъп. Ако таксата ще е един лев, то това трябва да бъде отразено в електронната система. А корекцията трябва да се направи от общината.

Скандали и разправии на извънредна сесия в Хасково, изгониха съветник

"Считам, че е наложително да внеса нова докладна за коригиране на Наредбата съобразно изискванията на закона", казва още в писмото си до медиите Беливанов. И продължава – „Друг е въпросът  относно  съмнението ми за законността на решението.

На заседанието на Общинския съвет предложих разработка от общинска администрация за изцяло нова Наредба,но за съжаление бе отхвърлена от съветниците. По  нея  според дните на посещение на  детето заплащаната от родителите такса  щеше да е под 40 лева за всички.

Без подаване на декларации, които между другото не е ясно от наредбата дали ще се подават всеки месец или в началото на учебната година. Според Закона не може да бъде начислявана такса за пет и шест годишните деца, за тях е допустимо да се заплаща само храната за присъствените дни. В така приетата от Общинския съвет Наредба се говори за „сума“.

Приеха бюджета на Хасково, намалиха таксата за детските градини

Такова понятие няма. Закона за предучилищното и училищното образование гласи: „Задължителното предучилищно и училищно образование в държавните и в общинските детски градини и училища е безплатно за децата и учениците.“  Ако родителите подадат декларация на дневен ред е  въпроса каква сума трябва да заплатят.  Продължавам да твърдя, че текстът на Наредбата с приетите промени е неясен.

Господин Беливанов, ако толкова се съмнявате в законността на Наредбата и цитирате толкова закони и разпоредби, защо не реагирахте още тогава и не я вкарахте в съда?  Това е само част от интервюто на Добри Беливанов, което той даде за Дарик радио. Градоначалникът освен това заяви, че ако директорите вземат по един лев такса ще ги наказва.

Цялото интервю на кмета Беливанов пред Дарик радио – Хасково слушайте утре – 15 март в сутрешния блок.