/ Дарик радио, Хасково
34 общински съветници в Хасково подкрепиха Бюджет 2018 г, двама бяха против, а един се въздържа. Финансовата рамка на областния град бе разгледана на сесия днес. На местните парламентаристи бе предложена рамката да бъде 67 млн. лв.

Внесоха докладната: Такса за детска градина в Хасково - лев на ден

По време на сесията от финансовата комисия направиха изменения, които касаят увеличаване с близо 1 млн., лв на приходната и разходната част на бюджета. Така с измененията, които бяха гласувани, за охрана на училищата ще бъдат отпуснати 129 000 лв., за спорт се завишават парите на 100 000 лв., а за културата се увеличават от 70 000 на 150 000 лв. В крайна сметка бюджета на Хасково е 68 127 018 лв.

Кметът Добри Беливанов обясни, че измененията са постъпили в общинската администрация в 8.20 часа на съветниците са били раздадени в 8.30 часа. „Защо се правят предложенията в последния момент. Надявам се, че ще проявите разум. За да се изпълни този бюджет, трябва да вдигаме данъците на хората ли”, заяви кметът.

Обсъждат по-евтини детски градини

Според съветниците, увеличението на приходите трябва да дойде, не от вдигане на налозите, а от по-голяма събираемост.

Преди това местните законотворци разгледаха и двете предложения за намаляване на таксите за детските градини. Идеята на кмета, да се намали цената на хранодена, не бе приета. 27 общински съветници гласуваха предложението на своите колеги, които поискаха таксата в забавачниците да бъде един лев на ден.