/ Дарик радио, Хасково
кметско изказване
96104
кметско изказване
Хасково, Извънредна сесия
  • кметско изказване
  • Хасково, Извънредна сесия
Общинските съветници в Хасково днес отново препотвърдиха решението си за детска градина да се плаща по 1 лв. Това стана на извънредно заседание на местния парламент, който заседава заради техническа грешка, която бе допусната от местните парламентаристи през януари. Именно тогава бе гласувано родителите да плащат по 1 лв. на присъствен ден.

Съветниците на Хасково заседават извънредно заради техен гаф

И днес мнозинството в Общински съвет Хасково реши това да бъде така. Кметът Добри Беливанов обясни, че досега общината е дофинансирала детските градини с близо 800 000 лв, а след това решение ще се наложи финансовата инжекция да е от 1 100 000 лв.

На заседанието днес кметът Добри Беливанов внесе докладна записка, с която поиска корекция на част от бюджет 2018 г. Кметът отново заяви, че гласуваната финансова рамка през януари е неосъществима. И подкани законотворците да проявят разум. Даниел Гаргов от ГЕРБ му отвърна:

Приеха бюджета на Хасково, намалиха таксата за детските градини

„Смятам, че бюджета е постижим дори без напъване. Просто иска много работа, г-н кмете”.

Малко след това 29 от съветниците в залата прие корекция на Приложение 10А като завиши разходите за метене на територии за обществено ползване с 2000 лв., като със същата сума се намалява резерва за непредвидени и неотложни разходи. Задължиха кмета да приведе Приложение 16 в съответствие с бюджета, както и да изготви единен бюджетен класификатор, като спази предвидените в закона срокове за представянето му в министерството на финансите и Сметната палата. Дарик попита градоначалника, дали ще атакува финансовата рамка в съда, но той не отговори. „Попитайте тях, не мен”, каза Добри Беливанов.

Внесоха докладната: Такса за детска градина в Хасково - лев на ден

Иначе заседанието, което се очакваше да продължи няколко минути се проточи повече от час. Сесията премина изключително нервно. Имаше крясъци, истерии, общински съветници си размениха обиди, затръшваха се врати. В крайна сметка бе изгонен общински съветник от опозицията заради арогантно поведение към свои колеги.

Обсъждат по-евтини детски градини

Местните парламентаристи се скараха и при процедурното предложение направено от ГЕРБ. Антон Иванов предложи за днешното заседание да не получават възнаграждение. От „Коалиция за Хасково” заявиха, че който не е искал да взема пари не е трябвало да се подписва в списъка, който след това се дава в администрацията и се начисляват заплати /чуйте звуковия файл/. От коалицията призоваха групата на ГЕРБ да си ползва популизма пред избирателите. Малко по-късно от ДПС обвиниха съветник от „Коалиция за Хасково”, че също ползва популистки изказвания.

Изказването на кмета чуйте в звуковия файл, темата продължава и утре в Сутрешния блок на Дарик радио Хасково