/ Дарик радио, Хасково
Кметът на Димитровград прекрати процедурата за строежи в парк „Вапцаров“
98493
Кметът на Димитровград прекрати процедурата за строежи в парк „Вапцаров“
  • Кметът на Димитровград прекрати процедурата за строежи в парк „Вапцаров“
"Прекратявам процедурата за изготвяне на проект за Подробен устройствен план и включване в строителните граници на Димитровград на два общински терена „горски фонд“ на ул. „Шандор Петьофи“, съобщи на пресконференция днес кметът Иво Димов.

Той уточни изрично, че това му решение не е продиктувано от присъствието на омбудсмана Мая Манолова в протеста миналата седмица, а се вслушва в гласа на включилите се в подписката срещу решението на местния парламент близо 3000 граждани.

В пресконференцията днес участваха още двамата му заместници Светослав Стойков и Яшо Минков, главният архитект на общината Томи Томов и председателят на местния парламент Гергана Кръстева.

Пресконференция в Община Димитровград
Дарик радио, Хасково

Арх. Томов обясни, че към момента няма издаден какъвто и да е административен акт и на практика процедурата не е стартирала. Той посочи, че предвижданото нискоетажно и по ОУП жилищно застрояване на тези терени обхваща под 4% от цялата територия на лесопарк „Вапцаров“ в частта, която е срещу къщите на крайната ул. „Шандор Петьофи“.

Проект
Дарик радио, Хасково

Председателят на общинския  съвет Гергана Кръстева съобщи, че в гласуването по тази докладна са участвали 30 съветници, като вот „за“ са дали представители на всички политически групи, а от тази на БСП, която две седмици след сесията разпространи позиция „Против“, нито един не е гласувал по този начин. Тя бе категорична й, че въпросната процедура по никакъв начин не противоречи на законодателството, а в ЗУТ изрично е записано, че не подлежи на оспорване.

Проект
Дарик радио, Хасково

Кметът Иво Димов посочи още, че съгласно предвижданията за парцелиране на терените след изработване на ПУП и продажба на парцелите с явен търг очакваните постъпления в общинския бюджет са били близо 1 млн. лв., с които да бъде решен проблемът с наводняване на къщите по улицата, паркоместата и завоят там, който създава предпоставки за ПТП.

Пресконференция в Община Димитровград
Дарик радио, Хасково

Димитровградският кмет, коментира още, че според него протестът на хората е бил „яхнат от една политическа партия“, предвид присъствието на цялото общинско ръководство на БСП, нейни активисти и депутатът Виолета Желева, както и активисти на “Да за Димитровград”. Явно започнахме рано предизборната кампания, коментира той.

„Радва ме, че в Димитровград има будно гражданско общество, но нито Конституцията е нарушена, нито пък здравословната среда, която омбудсманът изтъкна като доводи за отмяна на процедурата. По тази логика трябва ли да забраним колите, заводите, печките на твърдо гориво, защото и те замърсяват”, коментира още кметът на Димитровград. „Определено комфортът на живеещите на тази улица е нарушен. Но не приемем доводи от типа на „ще ми се наруши микроклиматът” и „сутрин няма да виждам дърветата”, посочи още Иво Димов.

Очаква се в близко бъдеще да бъдат предприети мерки за ограничаване на паркирането във въпросните терени горски фонд, като ще бъдат поставени съответните препятствия, стана ясно още на пресконференцията днес, както и че не се предвижда строителство в парк "Пеньо Пенев" или "Марица".

Акцентите от пресконференцията чуйте в приложения файл.