Жалба срещу застрояване в парк "Вапцаров"
Жалба срещу застрояване в парк "Вапцаров" / Дарик радио, Хасково
2658 димитровградчани против застрояване в парк „Вапцаров“
98385
2658 димитровградчани против застрояване в парк „Вапцаров“
  • 2658 димитровградчани против застрояване в парк „Вапцаров“
2658 димитровградчани се обявиха в подписка против застрояване в парк „Вапцаров“. Днес своеобразен инициативен комитет внесе до кмета Иво Димов и председателя на местния парламент Гергана Кръстева подписката и жалба срещу Решение № 998 на общинския съвет от миналия месец. С него по предложение на кмета съветниците дадоха разрешение  за откриване на процедура за изработване на Подробен устройствен план-план за регулация и застрояване на част от два общински имота „горскостопански фонд”, при спазване  предвижданията на новия Общ устройствен план от 2017г., с цел включването им в строителните граници на Димитровград след промяна предназначението на горската територия в новоурегулираните имоти , съгласно чл.73,ал.1,т.3 и т.4 от Закона за горите. При дебатите в залата против се обяви председателят на БСП-групата Димитър Петров. 30 съветници са участвали в гласуването, като  “за” са били 18, “против” – 1 и 8 “въздържали се”.

Жалба против застрояване в парк "Вапцаров"
Дарик радио, Хасково

Малко след юнската сесия, на 13 юли, общинската организация на БСП в Димитровград публикува на сайта си позиция по приетото вече решение, в която заявява: „Изразяваме категоричното си несъгласие с докладната записка на кмета на общината и решението на съветниците от ГЕРБ в Общински съвет-Димитровград за урегулиране на нови общински имоти, промяна на предназначението на горска територия и изграждането на нов квартал в парк „Вапцаров”. Настояваме да не се застроява паркът  и да си остане, като такъв за всички граждани и гости на града. Настояваме решението на Общински съвет-Димитровград да бъде преразгледано и съобразено с волята на хората, организирали подписка против него.“

Позиция на БСП-Димитровград
Дарик радио, Хасково

Същите бяха аргументите и на дошлите днес в общинската администрация на Димитровград да депозират жалбата, придружена със 148 страници подписи. Тя заявиха, че са против изсичането на гората и застрояване в парк „Вапцаров“. Събирането на подписката продължава и в момента, обяви днес Пламена Пелант, която е сред организаторите.

Подписка срещу застрояване в парк "Вапцаров"
Дарик радио, Хасково

Защо е нужно това строителство в град с отрицателен прираст, с много свободни жилища и занемарени квартали, коментира Гергана Вълчева, която също е сред инициаторите за протестната нота. Тя е изпратена и до омбудсмана Мая Манолова, обявиха днес организаторите на общественото недоволство. Те подчертаха, че то няма политически нюанси.

Жалба против застрояване в парк "Вапцаров"
Дарик радио, Хасково

Вносителите на подписката заявиха, че ако решението не бъде отменено, са готови и на по-решителни протестни действия.

Подписка срещу застрояване в парк "Вапцаров"
Дарик радио, Хасково

И на мен да ми кажат: „Против ли си да се унищожава парк „Вапцаров“ и аз ще се включа в подписката, коментира днес димитровградският кмет Иво Димов.   Той обясни, че двата терена с обща площ 15 дка са от другата страна на ул. Шандор Петьофи, където се намира бившата АТЗ-болница. Димов уточни, че отредената в новия ОУП за ниско жилищно строителство територия, която се урегулира с въпросното решение, е 15-20 метра в дълбочина, успоредна на къщите по ул. “Шандор Петьофи” и е дълга около 700-800 метра. Там има предимно ниска храстова растителност, както и дървета, разбира се, които ще бъдат описани и евентуалните бъдещи инвеститори ще заплатят на общината за всяко отсечено дърво и ще засадят ново, каквито са нормативните изисквания. Общината няма намерение да строи нова улица, успоредна на „Шандор Петьофи“”, посочи още димитровградският кмет.

Иво Димов
Дарик радио, Хасково

Отдавам тази реакция на хората и на това, че не са запознати. Като се каже, че ще се застроява в парка, хората си мислят, че ще се махат пейки и люлки, ще се изсича гората и едва ли не утре влизат багерите. Това не е така! В Общия устройствен план на града, който е в сила от миналата година и премина през поредица обществени обсъждания и съгласувателни процедури на всички изисквани по закон инстанции, тази територия е отредена за ниско жилищно застрояване и при приемането на плана никой не възрази, посочи той.

Живущите на ул. „Шандор Петьофи“ многократно са се оплаквали, че къщите им се наводняват при обилни дъждове. Това решение е част от комплексната визия за справяне и с този проблем, посочи днес Иво Димов. Той уточни, че за да влязат багери в тези терени и за да започне евентуалното строителство на къщи, предстоят още няколко решения на местния парламент. Предвиждаме да бъдат обособени около 20 парцели, които ще бъдат обявени на търг за продажба, което също става с решение на съветниците, които определят и началните цени, обясни той. С уговорката, че ако и тези решения бъдат приети, най-краткият срок за реализиране на строителни инициативи е след година.

Димитровград, карта
Дарик радио, Хасково

Градът се развива и това е видно и от пазара на недвижими имоти. Опитваме се да облагородим този район и ми е трудно да си обясня тези протести, посочи още Иво Димов. Той бе категоричен, че не възнамерява да си строи къща там, или да „подарява на богаташи парка“ каквито коментари има в социалната мрежа.

Димитровградският кмет не отрече, че има инвеститорски интерес за строеж на къщи във въпросните терени, но той може да бъде реализиран единствено при спазване на всички законови изисквания. Не се притеснявам от това, че жалбата е депозирана и до омбудсмана Мая Манолова, защото решението не е незаконно, изтекли са сроковете за възражения и обжалване и на практика само по себе си то не води до изсичане на гората, унищожаване на парк „Вапцаров“ или започване на строителство, посочи той. И коментира, че вероятно много от включилите се в подписката са подведени, а зад нея не е изключено да стои не еко кауза, а да прозират партийни интереси с хоризонт предстоящите догодина местни избори.

Какво казаха вносителите на подписката и какво по казуса обясни димитровградският кмет Иво Димов- чуйте в приложения файл.