Изготвят общ устройствен план на Димитровград
Изготвят общ устройствен план на Димитровград / © Dariknews.bg, архив

Община Димитровград ще получи безвъзмездна финансова помощ от републиканския бюджет в размер на 142 650 лв. за изготвянето на Общ устройствен план на града. Общината кандидатства за сумата от 288 хил.лв., необходима за проектирането на плана. Остатъкът ще трябва да бъде заложен в бюджета на Общината за следващата година. До 2015 г. общините трябва да изготвят такива планове за устройство на територията и нейното предназначение. С плана се фиксират зоните за жилищна, индустриална, търговска, земеделска и други площи.

С Общия устройствен план се определят: общата структура на територията - предмет на плана: жилищни територии, производствено-складови територии, територии за озеленяване и специалните озеленени площи, територии за спорт и развлечения, територии за обществено обслужване, територии с обекти на културно-историческото наследство, територии за курортно-туристическо и вилно строителство, територии за мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, земеделски територии, горски територии, територии за природозащита, нарушени територии за възстановяване, територии със специално, с друго или със смесено предназначение.

Също така устройствени зони за всяка от териториите. Например се определя зона за жилищно застрояване, промишлено, озеленяване и др.

Освен това се определя кои територии са публична държавна собственост и публична общинска собственост и режимът на тяхното устройство; изискванията към естетико-композиционното изграждане на територията и изисквания за устройство на достъпна за цялото население среда, включително за хората с увреждания.