/ Община Свиленград
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от  Европейския съюз чрез  Европейския фонд за регионално развитие, Административен договор за безвъзмездна финансова помощ. Бенефициент е община Свиленград.

69 тона са разделно събраните отпадъци от 1000 домакинства в Свиленград

Проектът бе представен на начална пресконференция. Ръководителят му -  инж. Иванка Димитрова,  представи  финансирането, целите, дейностите и очакваните резултати от реализацията му. Общата стойност на проекта е 3 564 395,85 лева, от които от Европейския фонд за регионално развитие 2 284 730,03 лева и национално съфинансиране 403 187,65 лева. Община Свиленград участва с 876 478,38 лева общинско съфинансиране. Срокът на проекта е 24 месеца.

Целите на проекта са: намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, вкл. и биоразградими, от всички населени места на територията на община Свиленград; осигуряване на допълнителна инфраструктура за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.

Дейностите включват работно проектиране, съгласуване и одобрение на инвестиционния проект и изпълнение на строително-монтажни работи по изграждане на инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци и съпътстваща инфраструктура. Ще бъдат доставени машини и съоръжения за инсталацията, транспортни средства и съдове за събиране на отпадъка - кафяви и зелени кофи (240 л) и 3 куб.м контейнери.

След официално откриване на обекта ще бъде избран оператор за експлоатация и стопанисване на изградената компостираща инсталация. Ще се проведат три срещи с населението и ще се разпространяват рекламно-информационни материали - брошури, книжки и други.

В резултат от изпълнението на проекта ще се изгради и въведе в експлоатация модерна инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци с капацитет 3 000 тона годишно. Тя ще обхваща всички населени места на общината и ще обслужва  население от 22 500 души.

2,7 млн. лв. за компостираща инсталация получава с проект Свиленград

Очаква се това да доведе до  намаляване на общото количество депонирани битови отпадъци на Регионалното депо в Харманли от 7 796 тона на година до 4 921 тона, а общото количество на депонираните биоразградими битови отпадъци от 5 110,78 тона на година да намалее до 3 325,63 тона.

Реализацията на проекта ще предостави нов тип услуга за ефективно и екологосъобразно управление на отпадъците в община Свиленград и ще подобри качеството на околната среда чрез намаляване на свързаните с депонирането на отпадъци вредни емисии.