Изберете димитровградското зове комисията по пазари на местния парламент
Изберете димитровградското зове комисията по пазари на местния парламент / DarikNews, архив

 

Кампания под надслов "Изберете димитровградското", организиране на форум с  всички фирми- производители и разработването на цялостна стратегия  за популяризиране на местния бизнес са част от идеите на постоянната комисия „Търговия, общински пазари и тържища". Идеята е да представим тукашното производство пред търговци в София, Пловдив, Варна, Бургас, Одрин, Александруполис, обяснява в изявление, изпратено  до медиите, председателят на комисията към Общинския съвет Петя Тошкова. От комисията са убедени, че направеното до момента за популяризиране на тържището следва да се развива и с нови, нетрадиционни форми. Местните предприемачи трябва да получават повече информация за възможностите да кандидатстват по европейски програми, както и за начините да получат безвъзмездно финансиране или кредит, считат от комисията.

В нея се обсъждат и мерки за стимулиране на предприемачите и привличане на нови инвеститори. В резултат на решението на местния парламент предплатилите годишния наем  фирми да получат  20 процента отстъпка, от тази възможност са се възползвали 205 фирми, отчитат от комисията и припомнят, че за търговците, които платят до 31 март, облекчението е 10 на сто. Регистрирана в Димитровград фирма, която работи на тържището, да ползва облекчение според броя на наетите на трудов договор, е друга от мерките, които обмислят в комисията. Ако във фирмата са наети 10 работници, може да се направи 1 процент отстъпка от наема, до 20 работника- 2 процента и т.н., обяснява председателят Петя Тошкова. Според нея димитровградският бизнес може да се ползва с приоритет и в листата на чакащите за свободни търговски площи на пазара.

Постоянната комисия на местния парламент декларира, че ще работи за улесняване на паркирането и достъпа на повече хора до димитровградското тържище, като сред основните и задачи ще бъде и проучване на големи търговци от различни градове, които да бъдат поканени на пазар в Димитровград с идеята да станат негови клиенти