Инициативна група за развитие на селските райони създават в Харманли
Инициативна група за развитие на селските райони създават в Харманли / netinfo
Местна инициативна група по подхода LEАDER ще бъде създадена в община Харманли. Инициативата е стартирала снощи със среща между представители на общината, неправителствения и стопански сектор. Първоначално ще бъде разработен проект за създаването на групата. Ако проектът бъде одобрен, групата ще се регистрира по Закона на юридическите лица.

Целта е в общината да има структура, която да разработи стратегия за развитието на селските райони и да работи по реализирането на проекти за усвояване на средства от Европейския земеделски фонд. Местната инициативна група ще поеме подготовката и обучението на хора, които ще могат да консултират кандидатстващите по проектите.

На срещата експертът към Министерството на земеделието и горите Иванка Душкова е разяснила както характеристиката на подхода LEADER, така и основните положения на политиката за развитието на селските райони в България за периода 2007 – 2013 година.

Като територия, в която няма населено място с повече от 30000 жители, община Харманли влиза в списъка на 231 общини в страната, които са класифицирани като селски райони и могат да се възползва от възможностите, които предлага Европейския съюз чрез политиката си в тази област. Тя е насочена към повишаване на производителността в земеделието, постигане на висок жизнен стандарт в селските райони, стабилизиране на пазарите за земеделска продукция чрез осигуряване на храни за потребителите на разумни цени и дейности за подобряването на околната среда.

Средства по тези направления ще се усвояват по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 година.