И тази година забраняват блатното кокиче
И тази година забраняват блатното кокиче / Dariknews.bg, архив

И тази година е забранено ползването на блатно кокиче от трите му естествени находища на територията, контролирана от РИОСВ - Хасково, съобщиха оттам. Забраната е вследствие заповед на ресорния министър от вчера.

Блатното кокиче е под режим на опазване и регулирано ползване според Закона за биологичното разнообразие. Ежегодното събиране на билката се определя със заповед на министъра на околната среда и водите след оценка на състоянието на находищата от експертна комисия. Забраната за събиране на блатно кокиче е и мярка за възстановяване и подобряване на популациите му.

На територията на РИОСВ - Хасково има три естествени находища на блатното кокиче. Това са защитените местности "Долната ова” - в землището на Любимец, "Лозенски път”- в землището на Свиленград и природната забележителност „Сазлъка” край харманлийското село Бисер.

За неспазване на заповедта е предвидена глоба в размер от 100 до 1 000 лв. за физически лица и от 200 до 5 000 лв. за юридически лица.

Блатното кокиче е вид защитен по Закона за биологичното разнообразие, с ограничителен режим на ползване. Включен е в Червената книга на България като "застрашен от изчезване вид”. Среща се по мочурливи и периодично заливани ливади, по периферията на някои блата, в крайречни разредени гори и по поречия на реки.