Хасково посреща чудотворната икона Св. Богородица Златна ябълка
Хасково посреща чудотворната икона Св. Богородица Златна ябълка / DarikNews.bg, Архив

Чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“ пристига днес в Хасково. В храма "Св. Богородица" тя ще бъде донесена от Пловдивския митрополит Николай, който от 19 часа ще отслужи в църквата тържествена вечерня, съобщи архирейският наместник на Хасковска духовна околия Георги Тодев.

Иконата, за която се вярва, че помага на семейства да се сдобият с дете, е рисувана през 16 век от неизвестен автор. Съхранява се в манастира "Света Богородица-успение" на асеновградския квартал Горни Воден. Гостувала е вече в много църкви в страната. В димитровградския храм "Св. Димитър" бе донесена от митрополит Николай през 2011 година, а в Хасково- през 2013 г.

Според църковните извори през 1765 година бездетна жена заченала след като се хранила с ябълка, поставена пред иконата на Св.Богородица. След като се сдобила с рожба, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя не пестила средства средства, за да бъде богато украсена светата икона, като дала да изковат една златна ябълка и я дарила. Чудото е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава  бил игумен на манастира "Св. Св. Кирик и Иулита."