Главният прокурор иска уволнение за шефа на окръжната прокуратура в Хасково. Ванчев: Не съм уведомен
Главният прокурор иска уволнение за шефа на окръжната прокуратура в Хасково. Ванчев: Не съм уведомен / Darik News, архив

Главният прокурор Борис Велчев е внесъл предложение за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, пише "Правен свят", като посочва източници от Съдебната палата. Не съм уведомен официално и не ми е връчвано каквото и да било, коментира за „Дарик" Иван Ванчев. Той твърди, че не е запознат с намеренията на главния прокурор Борис Велчев.

В предложението си Велчев е написал, че Ванчев е уронил престижа на съдебната власт. За какво точно става дума, засега не е ясно. Очаква се утре Висшият съдебен съвет да образува дисциплинарно производство срещу Ванчев и да избере тричленния дисциплинарен състав, пише „Правен свят".

Пред Mediapool говорителят на Велчев - Стелияна Кожухарова потвърждава това, като уточнява, че извършеното от Ванчев не е свързано с прокурорската му работа.

Според източници на Dir.bg от държавното обвинение хасковският магистрат е подслушвал за лични цели свои висши колеги и политици. Той разполагал със записите, които поръчал в опит да реши личен проблем с друг магистрат. Покрай това Ванчев попаднал и на частни разговори с високопоставени лица. Записите били направени извън реда на Закона за специалните разузнавателни средства, пише Dir.bg.

Иван Ванчев бе избран от ВСС за административен ръководител на Хасковската окръжна прокуратура през лятото на 2009 година. Това е неговият втори мандат като шеф. Тогава той спечели надпреварата с Петър Мидов и Светлозар Костов, който пък наскоро бе избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура, припомня „Правен свят".