Христо Минков
Христо Минков / е-svilengrad
ГДБОП арестува общински съветник от ГЕРБ в Свиленград
95662
ГДБОП арестува общински съветник от ГЕРБ в Свиленград
  • ГДБОП арестува общински съветник от ГЕРБ в Свиленград
ГДБОП арестува бивш кмет на Свиленград и неговия син при мащабна акция по линия на каналджийството, научи Дарик от свои полицейски източници.
 
В килията според запознати е д-р Христо Минков, който е бивш кмет на Свиленград, а сега е общински съветник от ГЕРБ. Операцията е проведена след неколкомесечна разработка, при която са използвани специални разузнавателни средства.
 
Освен двамата в ареста са попаднали още 8 души. Акцията е била ръководена от специализираната прокуратура.

Задържаха четирима, превели през границата 44 иракчани

От прокуратурата вече имат официално съобщение по случая, от което става ясно, че са повдигнати обвинения на четири лица, като единият от тях е ръководител на групата, а останалите - участници. 

Групата е действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград. В хода на разследването е установено, че на 27 юли 2017 г. ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице, са организирали и осъществили превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с Турция, без разрешение на надлежните органи на властта и не през установените за това места.

Това се е случило в землището на с.Труд, когато са били преведени пред българо-турската граница 44 иракски граждани, 14 от които ненавършили 16-годишна възраст.

На ръководителя на групата и на един от участниците Спецпрокуратурата е наложила мярка за процесуална принуда - задържане до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

На един от задържаните е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв., друг е оставен под стража от Районен съд-Пловдив, още докато разследването е ръководенето от Районна прокуратура-Пловдив. Третият съучастник е с мярка за неотклонение гаранция от 2000 лв., също наложена от Районен съд-Пловдив.

Според запознати бившият кмет Христо Минков след разпит е бил освободен.