Дядо и внук с приготвяне на зимнина причинили пожара край Маджарово
Дядо и внук с приготвяне на зимнина причинили пожара край Маджарово / Дарик радио-Хасково
Дядо и внук с приготвяне на зимнина причинили пожара край Маджарово
88876
Дядо и внук с приготвяне на зимнина причинили пожара край Маджарово
  • Дядо и внук с приготвяне на зимнина причинили пожара край Маджарово

Дядо и 21-годишният му внук са причинили големия пожар край Маджарово, заради който вчера кметът на общината Милко Армутлиев обяви бедствено положение. Това съобщи на пресконференция днес директорът на областната дирекция на полицията комисар Ангел Цанков. Чуйте го в приложения файл.

68-годишният свиленградчанин Христо Янев и 21-годишният му вник Димитриус са съпричастни към пламване на пожара, като  вчера по обяд до лозовия масив в село Бориславци запалили огън, за да пекат патладжани за зимнина, уточни комисар Цанков.

Дядо и внук с приготвяне на зимнина причинили пожара край Маджарово
netinfo

В районното управление на полицията в Харманли по случая е образувано досъдебно производство. Районна прокуратура-Харманли наблюдава досъдебното производство спрямо 68-годишният мъж за причиняване по непредпазливост на пожар – престъпление по чл. 331 ал.1 от Наказателния кодекс, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. По образуваното наказателно производство се извършват процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, назначаване на експертизи, допълнителен оглед и др.

Към момента пожарът е локализиран до село Бориславци и разрастването му е ограничено до изгорелите вече около 8000 дка, като 2500 от тях широколистни гори по данни на служителите от лесничействата.

Пожарът в община Маджарово се контролира и разрастването му е преустановено, съобщи областният управител Станислав Дечев, който е и началник на Областния кризисен щаб и днес е на мястото на пожара. Огнищата са ограничени, но съществуват опасения, че с покачване на температурите могат отново да възникнат запалвания.

 

Категорично няма никаква опасност за околните населени места. Жителите им са спокойни, като превантивно огнеборски команди дежурят в подстъпите на Малко Брягово, коментира Станислав Дечев. Бедственото положение обаче, остава в сила.

В овладяването на огъня са се включили около 200 души- 10 противопожарни коли от областта, 3 от София и една от Пазарджик, както и хеликоптер от авиобаза Крумово, екипи от горските стопанства, местни хора, доброволци и хасковски военнослужещи. От тази сутрин работи и специализирания верижен автомобил за проправяне на просеки. На място са и 40 военни от специализираното звено за гасене на пожари към поделение 52 740 в Хасково.